Categories
Economie

Uniunea monetară. Măsuri de stabilizare

Uniunea monetară. Măsuri de stabilizare

 

Foto Piețele financiare, mai ales cele din partea cealaltă atlanticului, nu au răbdarea necesară pentru a da posibilitate instituțiilor financiare europene să-și facă ordine în sistem.

Piețele financiare vor totul rapid și nu văd progresele care deja s-au făcut în zona fiscală europeană. Aici ne referim la fondurile uriașe EFSE cu 500 miliarde euro și ESM cu 700 miliarde euro, fonduri care au apărut în urma acțiunilor politice din uniune și care în urmă cu cinci ani nici nu se puteau concepe.

De asemenea avem pactul fiscal care veghează la disciplina bugetară și este extrem de important pentru succesul și asigurarea stabilității monedei unice europene, euro.

Aceastea sunt doar două măsuri care s-au luat pentru ieșirea din criză și funcționarea corecta a uniunii monetare.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avut multe și riscante intervenții iar în continuare se află într-o grea fază de a asigura stabilitatea. La măsurile luate trebuie avut în vedere ce granițe se pot atinge astfel încât să nu se creeze noi probleme.

Astfel azi 6 septembrie, BCE prin președintele Mario Draghi anunță că va lansa programul de cumpărare de obligațiuni. Așadar banca centrală va cumpăra obligațiuni de la bănci, companii de asigurare sau alți investitori, obligațiuni italiene, spaniole sau din alte țări. Această cumpărare se va face nu pentru o perioadă limitată așa cum s-a făcut până acum și se va face fără limită de timp și fără limită de volum. Prin cumprarea de obligațiuni se urmărește creșterea cererii de piață și oprirea declinului valorii obligațiunilor și implicit să scadă dobânda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *