Categories
Economie

Uniunea Europeana după Brexit

 

După Brexit s-ar putea să asistăm la urmări dramatice mai cu seamă politice decât economice. Aceste urmări atât politice cat și economice sunt în moment încă neprevăzute.

Ne-am trezit dimineața cu anunțarea rezultatului referendumului cum că Marea Britanie dorește să nu mai rămână în Europa. Imediat piața acțiunilor internațional a scăzut iar £ a scăzut la cel mai jos curs din ultimii opt ani.

Metropola financiară, Londra pierde ca importanță iar Marea Britanie nu mai este interesantă pentru investitorii străini.

Pe plan politic ca urmare a Brexit – ului se pare că asistăm la urmări mai traumatice, mult mai dramatice. Personalități politice importante din Scoția au anunțat că doresc să rămână în Europa și intenționează să prezinte programe prin care să propage independența față de Marea Britanie. La fel se așteaptă și din partea Irlandei de Nord. Susținătorii Brexit și-au dorit să obțină un control mai mare asupra Marii Britanie iar ei în urma acestui referendum au obținut contrariul.

Brexit – ul nu a căzut ca din cer. El a fost strigat foarte tare de forțele Naționaliste în ultimul timp în întreaga Europă, forțe care sunt într-o expansiune puternică. Acestiea pun pe seama Europei criza actuală, pe seama birocratiei, denaturează idea europeană și fac răspunzători politicienii de la Bruxelles.

Aceste forțe prin ideile și sloganele lor au pătruns sensibil în subconștientul maselor populare, care cred că nu mai au nici un control, că nu mai sunt ascultate problemele și necazurile lor, că masele populare nu mai sunt în focusul politicului. Iar vizate sunt în general guvernele regionale dar mai ales Uniunea Europeană.

Pe acest fundal Uniunea Europeană trebuie să iese mai puternică din această criză. Acesta, prin Brexit-ul Marii Britanii a primit un semnal de avertizare. Trebuie neapărat să treacă la reforme. Cetățenii trebuie să își recapete încrederea în Uniunea Europeană, să nu mai fie înconjurați de frică. Avem nevoie de mai multe Europă în niciun caz te mai puțină ținând cont de marile probleme cu care se confruntă si anume apărarea granițelor, imigrația, etc.

Pe masa de lucru sunt întrebări la care trebuie dat urgent răspuns:

– Birocrația în Europa trebuie stopată.

– În ce domenii să acționeze mai mult politicul si în ce domenii mai puțin.

– Cum se înțelege, dacă se întelege politica de la Bruxelles?

– Cum se poate face viața cetătenilor mai puțin complicata.

– Ce legi concrete există pentru cetățenii europeni?

Sunt întrebări al căror răspunsuri trebuie să ducă la o Europă a cetațenilor și nu a birocraților. Politicul trebuie să devină mai clar în comunicare și mai bun decât în trecut. Europa să fie în fiecare zi, continuu prezentată, continuu conștientizată pentru a arătata beneficiile și luat avântul euroscepticilor. Cetățenii trebuie să vadă schimbări clare în bine, pozitive, în următoarea perioadă și astfel prin încredere și coeziune, Europa să devină mai puternică.

Drumul European este ireversibil.

4 replies on “Uniunea Europeana după Brexit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *