Categories
Politica

Coronavirus – EU – Euro

Recesiunea economică asociată cu lupta împotriva pandemiei Corona deschide din nou contradicțiile naționale în Europa – și amenință cu erodarea Uniunii Europene.

În ultima săptămână ne-am lămurit cum este Europa în ajunul următoarei mari crize. Pirateria de stat, pare să fie din nou în creștere: Polonia și Republica Cehă au confiscat aparatele respiratorii și măști de protecție destinate Italiei. Germania a acționat într-un mod similar, oprind, de asemenea, livrarea a 830.000 de măști chirurgicale la frontieră. Se spune că peste 19 milioane de măști de protecție au fost blocate de dragii vecini europeni ai Italiei în ultimele săptămâni.

Piața unică europeană, proiectul de bază al UE, a fost de fapt subminată de la izbucnirea pandemiei, dominând naționalismul și mici conflicte.

Dacă de la măștile respiratorii a pornit o situatie atât de proastă de solidaritate europeană, ce se întâmplă când banii sunt în centru discuțiilor?

Aceasta s-a întâmplat joi când tensiunile dintre statele din zona euro, au crescut din cauza crizei, când a avut loc o ciocnire violentă între cancelarul Angela Merkel și șefii de guvern din statele din sudul zonei euro – în special Italia și Spania – în timpul unei video conferințe a șefilor de state și guverne europene.

Liniile de front, în care Berlinul a forțat periferia de sud a zonei valutare într-o absurdă austeritate, sunt încă o dată evidente – mai ales că motorul franco-german deja bâlbâit este în pericol de a se dezintegra definitiv.

Președintele francez Macron vrea să joace un rol principal în conturarea unei „Europe germane” însa este în contrast cu încercările din anii trecuți de a construi o axă stabilă Berlin-Paris. Macron s-a poziționat public în mod clar de partea Italiei de mai multe ori și a cerut mai multă solidaritate europeană din partea Berlinului în actuala criză.

Înnainte de „conferința video” a șefilor de stat europeni, Macron cu alți noua șefi de state euro (Franța, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Irlanda, Luxemburg, Grecia și Slovenia) au semnat o declarație, care, având în vedere declinul economic dramatic, au solicitat introducerea de obligațiuni europene comune, așa-numitele obligațiuni Bond-corona.

S-au cerut foarte intensiv si agresiv aceste obligatiuni mai ales de către șefii de state Italia și Spania iar Macrn chiar a avertizat cu dezintegrarea UE.

Merkel a blocat din nou aceste inițiative, a refuzat clar cu sprijinul Austriei și al Olandei. Se face referire la ESM „fondul de salvare” european, care ar putea pune la dispoziție aproximativ 410 miliarde de euro pentru împrumuturi de criză.

Fondul ESM provoaca nemulțumiri pentru că este un instrument neoliberal modelat în mare parte de Berlin, în care împrumuturile sunt acordate doar în „condiții stricte”, doar atunci când sunt indeplinite măsuri de austeritate.

În două săptămâni, un grup de lucru este de așteptat să vina cu propuneri pentru combaterea crizei economice, “care ar trebui să țină seama de natura fără precedent a șocului Covid 19, care afectează toate țările noastre”.

5 replies on “Coronavirus – EU – Euro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *