Categories
Economie

DAX, maximul istoric

Acum la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai asistăm la cele mai înalte cote ale indicilor bursieri din unele țări din Europa și din lume.
Dax, indicele german a atins cel mai înalt curs al tuturor timpurilor, maximul istoric și anume 12.840 puncte.

În acest moment acțiunile în general sunt extrem de scumpe. Multe companii și-au cumpărat acțiunile înapoi prin finantare cu capital străin, credit ieftin. Banca franceză cumpără îprumuturi de la un producător de iaurt franțuzesc, Banca Elveției (SNB), banca Japoniei (BoJ) cumpără acțiuni, Banca europeana (EZB) cumpără masiv direct sau indirect prin diferite bănci nationale și exemplele pot continua.
Asistăm la compromiterea pieței bursiere a pieței de acțiuni desfintarea notiunii de piață, a economie de piață. Este cel mai mare experiment economic și social pe care omenirea la avut vreodată. Suntem într-un moment în care prin aceste atacuri cosmetice și corecturi pe piață se împinge cat mai departe posibil o prăbușire. Aceste banci centrale arată că s-au cam epuizat resursele lor de actiune și cu cat se împinge mai departe cu atât următorul crash, următoarea criză este mai mare și mai greu de suportat. Economia în acest moment este în mișcare și dacă o comparăm cu o locomotivă care a fost pusă în mișcare se va mișca încă un timp chiar dacă motorul nu mai funcționează este oprit.
Cat va mai continua să crească indicii bursieri nimeni nu poate spune dar se poate în acest moment specula că de această dată epicentrul unui crash va fi în China, ar fi o bula chinezeasca.
În China s-a investit enorm în infrastructură iar multe din aceste investiții nu produc. Creșterea economica este pe credit, datoriile sunt enorme mai ales la instituțiile de stat. Din nou întrebarea, cît mai merge.


În acest moment se mai poate investi în acțiuni de la periferia Europei. Se mai găsesc acțiuni bune și la preturi rezonabile în Spania, Italia, Europa de Est mai ales Polonia și Cehia. Acțiunile rusești sînt și mai ieftine însă aici există o problemă. Cui aparține societatea sau mai bine zis cui aparțin câștigurile acestor societăți. Aparțin acționarilor sau câștigurile se canalizează în investiții direcționate. Au acționarii o influență asupra profitului unei societăți?

Internațional mai existe piețe cu acțiuni relativ ieftine și anume în Coreea și Taiwan. Țări ca Filipine, Indonezia, India, Turcia, Brazilia și în Mexic au indici și acțiuni atractive dar se recomandă distanță.

În continuare se așteaptă a se schimba încet direcția și să se treacă la creșterea dobânzii. Atunci piețele de acțiuni vor căpăta o altă dinamică, alte analize și din cu totul alte puncte de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *